SMO PONOSNI SPONZOR NK ŠENČUR

NK ŠENČUR
SMO PONOSNI SPONZOR NK ŠENČUR

MINEVA 70 LET OD ZAČETKOV IGRANJA NOGOMETA V ŠENČURJU

Letos mineva natanko 70 let od začetkov igranja nogometa v Šenčurju. 7 desetletij zmag, porazov, ponosa, razvoja generacij in nepozabnih trenutkov za šport, ki ga vsi obožujemo.  

Zametki igranja nogometa so se pričeli na travniku južno od pokopališča, ki je bil v lasti cerkve, ob koncu vojne pa nacionaliziran. Igrišče so usposobili igralci sami s pomočjo krampov, lopat in grabelj, gole so postavili iz smrekovih debel, ki so jih sami vkopali v zemljo, medtem ko so označbo igrišča ponazorili kar z žagovino ali negašenim apnom. Garderob še niso imeli je bila pa bližnja lipa, kot nalašč za to, saj je dajal senco. Verjetno mnogi niste vedeli, da je bila prvotna barva kluba bela, kasneje sta se dodali še modra in rumena. Igralci niso bili deležni takšnega luksuza in dostopnosti do opreme, kot ga poznamo danes. Na tekmah tako brisač in vode, kjer bi se lahko umili ni bilo, uporabljali so vaške vodnjake ali potoke, drese pa nosili domov, kjer so jih tudi čistili. Takratni kopački so bili iz usnja, kar jih je naredilo izredno neudobne, štofeljce pa so imeli pribite kar z žeblji, ki so v nekaterih primerih predrli podplat in povzročili poškodbe. Do žoge je bilo težko priti, le-te pa so bile narejene iz usnja v kateri je bila odprtina z nastavkom (cuceljnom) za zračnico, katerega je bilo treba nato zavezati in stlačiti pod površino plašča ter zavezati z vezalko.

Prvo tekmo, sicer prijateljsko, so igralci odigrali proti ekipi iz Cerkelj in jo dobili z rezultatom 1:0. Za čase, ko se je nogomet v Šenčurski občini šele začel igrati, je imela vsaka vas svojo ekipo in igrišče, kjer so potekale prijateljske tekme v rekreacijskem smislu. Prvo resnejšo in tudi otvoritveno tekmo so igralci odigrali 18.6.1954, to pa je bilo tudi leto, ko so nogometaši Šenčurja prvič zaigrali v organizirani tekmovalni ligi, pod Gorenjsko nogometno pod zvezo z imenom Svoboda Šenčur.

Interes in želja po igranju nogometa v Šenčurju je z leti naraščala, temu pa so leta 1972 sledili začetki postopkov za izgradnjo sedanjega objekta in igrišča. Za izpeljavo, za tiste čase zelo zahtevnega projekta je bilo potrebnih 317 delovnih akcij in 12.740 prostovoljnih ur s strani športnikov, športnih delavcev in nekaterih občanov, ki so znatno prispevali k realizaciji vizije.

Danes je Šenčurski nogomet na visoki ravni, saj selekcija U15 igra v prvi slovenski ligi starejših dečkov. Mladinci in kadeti v drugi slovenski ligi. Člani pa so v zadnjih dveh sezonah v vrhu tretje lige in so čedalje bližje uvrstitvi v drugo slovensko nogometno ligo. Dobro delo v mlajših selekcijah pa  zagotovo napoveduje tudi svetlo prihodnost najštevilčnejšega športnega kolektiva  v občini.