PEUGEOT SPORT PRAZNUJE 40 LET

PEUGEOT SPORT PRAZNUJE 40 LET

Peugeot Sport praznuje 40 let inovacij in uspeha

 

PEUGEOT Sport je dopolnil 40 let. Oktobra 1981 ustanovljeni Peugeot Talbot Sport, ki ga danes poznamo pod imenom Peugeot Sport, se že štiri desetletja strastno in uspešno udeležuje tekmovanj na vseh dirkališčih in cestah širom sveta, od najslavnejših prvenstev do najbolj legendarnih preizkušenj v avtomobilskem športu. Pionirska francoska ekipa je v svojih vrstah gostila najbolj ekstremna vozila in najbolj izjemne voznike. Vse od leta 1895 oziroma od zmage na dirki Pariz-Bordeaux-Pariz, ki velja za prvo avtomobilistično dirko na svetu, je znamka PEUGEOT avtomobilski šport izkoriščala za svoj tehnološki napredek. Danes pa z najnovejšim dirkalnikom PEUGEOT 9X8 in s programom Hypercar za svetovno prvenstvo v vzdržljivosti FIA (FIA WEC) znamka PEUGEOT ambiciozno vstopa v peto desetletje svojega delovanja na področju avtomobilskega športa, ki do potankosti pooseblja njena prizadevanja po odličnosti in deljenih emocijah. Svojim športnim uspehom želi dodati novo zmagovito poglavje.

 

 

Številke so včasih resda simbolične, vendar dejstev ni možno spregledati. Od dneva uradne ustanovitve ekipe v oktobru 1981 do danes je PEUGEOT Sport požel veliko več odmevnih zmag, kot bo danes upihnil svečk na torti, kar priča o nenehni kakovosti in preudarjeni športni strategiji te ekipe.

«Avtomobilski šport je za avtomobilsko industrijo izjemen tehnološki laboratorij,» poudarja Linda Jackson, generalna direktorica znamke PEUGEOT. «Ponuja nam namreč vrhunske možnosti za pospešeni razvoj in napredek. Naša znamko to nujno potrebuje za razvoj svojih modelov in načrtovanje mobilnosti za prihodnost. Tekom svojih 40 let delovanja je Peugeot Sport požel obilo uspehov, si prislužil slavo in pa predvsem postavil temelje za naše sedanje in prihodnje osvajalske pohode. Ta zapuščina narekuje našo prihodnost.»

 

PEUGEOT Sport, sprva poznan kot Peugeot Talbot Sport, ki ga je ustanovil Jean TODT, proizvaja legendarna vozila, kot so nepozabni PEUGEOT 205 T16, 405 T16, 206 WRC, 306 Maxi in 905, katerim so sledili novejši PEUGEOT 908, 208 T16 Pikes Peak, 2008 DKR, 3008 DKR, 208 WRX in danes revolucionarni PEUGEOT 9X8. Slednji ima ključno vlogo v strategiji za elektrifikacijo znamke PEUGEOT, hkrati pa je plod tesnega sodelovanja med ekipama za avtomobilski šport in oblikovanje. 

 

V zadnjih štiridesetih letih so se tako ženske kot moški člani ekipe PEUGEOT Sport uspešno spopadli z vsemi izzivi številnih legendarnih preizkušenj na nacionalnih in svetovnih prvenstvih ter svojo strast in strokovnost, kot dve najbolj bistveni vrednoti, uspešno predali današnjim ekipam.

 

Če se ozremo v preteklost ekipe PEUGEOT Sport, ne moremo spogledati spektakularnih in zgodovinskih podob raznih naslovov svetovnega prvaka v reliju ali nedavnih naslovov svetovnega prvaka v reli krosu, uspehov na progah Dakarja iz različnih obdobij, zmag na dirki 24 ur Le Mansa ali na slavni dirki do oblakov Pikes Peak pa tudi zmag na francoskih dirkališčih in zmagovalnih stopničk formule 1, kjer je ekipa sodelovala v vlogi dobavitelja motorjev. Seznam še zdaleč ni popoln…

V 40 letih je ekipa osvojila:

  • 5 naslovov svetovnega prvaka v reliju med konstruktorji (1985, 1986, 2000, 2001, 2002),
  • 4 naslove svetovnega prvaka v reliju med vozniki (Timo SALONEN, Juha KANKKUNEN in dvakrat Marcus GRÖNHOLM),
  • 3 naslove med vozniki in konstruktorji na prvenstvu Intercontinental Rally Challenge (2007, 2008, 2009),
  • več naslovov državnega prvaka v reliju v številnih državah,
  • 3 zmage na dirki 24 ur Le Mansa, in sicer leta 1992 z ekipo Yannick DALMAS-Derek WARWICK-Mark BLUNDELL, leta 1993 z vozniki Christophe BOUCHUT-Eric HELARY-Geoff BRABHAM in nato leta 2009 s trojico Marc GENE-David BRABHAM-Alex WURZ,
  • 3 zmage na osupljivem vzponu na Pikes Peak v letih 1988 (Ari VATANEN), 1989 (Robby UNSER) in 2013 (Sebastien LOEB),
  • naslove prvaka na prvenstvu serije Supertourisme, vključno z najbolj prestižno zmago v Nemčiji z dirkalnikom 406 (Laurent AÏELLO),
  • 7 zmag na reliju Dakar v letih 1987 (Ari VATANEN), 1988 (KANKKUNEN), 1989 in 1990 (Ari VATANEN), 2016 in 2017 (Stéphane PETERHANSEL) in 2018 (Carlos SAINZ),
  • 1 naziv svetovnega prvaka v reli krosu leta 2015.


Vsi ti talentirani vozniki so se lahko za volanom dirkalnikov, ki so povečinoma zapustili neizbrisen pečat v svojem obdobju in disciplini, zanesli na marljive, natančne, tekmovalne in inovativne člane ekipe PEUGEOT Sport. Za sestavo in vodenje programov na relijih, vzdržljivostnih relijih in dirkališčih širom celega sveta od nekdaj skrbijo menedžerji, ki ponosno zastopajo vrednote znamke PEUGEOT. Med vodji ekip in projektov ne smemo spregledati nekaterih velikih imen, kot so: Jean TODT, Corrado PROVERA, Jean-Pierre NICOLAS, Bruno FAMIN… Vsi so vedno stremeli za istimi smernicami: pionirski duh, inovativnost, sestava odlične ekipe, napredek in vse, kar je potrebno za zmago.

Vse tekmovalne aktivnosti tega francoskega proizvajalca so odraz njegove vizije in tehnoloških strategij. Avtomobilski šport je zapisan v DNK-ju znamke Peugeot. Varnost, zmogljivost, poraba, elektronika, pomoč pri vožnji, nove vrste energije… Napredek je bil dosežen na številnih področjih.

 

Dandanes pa elektrifikacija, ki jo pooseblja program Hypercar z dirkalnikom PEUGEOT 9X8 na prvenstvu FIA WEC in na dirki 24 Le Mansa, simbolizira rešitve znamke PEUGEOT za mobilnost prihodnosti. Rezultati raziskav se z dirkališča prenašajo na ceste, kjer vozniki v praksi koristijo tisto, kar so pred njimi testirali dirkači. Gre za uspešen in že uveljavljen cikel.

 

V tem mesecu PEUGEOT Sport praznuje svoj 40. rojstni dan, ki pa je kljub pomembni obletnici zgolj korak na dolgi poti do prihodnjih dosežkov, pustolovščin in odkritij.