PEUGEOT INCEPTION CONCEPT

PEUGEOT INCEPTION CONCEPT

2025-2030: PROTI POPOLNOMA NOVI VIZIJI AVTOMOBILIZMA

 

 

 

PRIVLAČNOST.

Z novim univerzalnim jezikom oblikovanja, ki poveličuje njegovo privlačno mačjo držo, notranjost z revolucionarno oblikovno zasnovo in obljubljenimi edinstvenimi užitki v vožnji PEUGEOT INCEPTION CONCEPT tlakuje pot novi dobi, pri čemer pooseblja vizijo znamke o prihodnjih električnih vozilih. PEUGEOT INCEPTION CONCEPT je kot prvi manifest oblikovalskega studia PEUGEOT, ki ga vodi Matthias Hossann, pravo utelešenje te pomembne preobrazbe znamke.

 

 

EMOCIJE.

PEUGEOT INCEPTION CONCEPT je realistični odraz optimistične vizije, ki se lahko spopade z izzivi prihodnosti. Z voznikovim mestom i-Cockpit® nove generacije in krmilnim sklopom Hypersquare revolucionarno spreminja užitke v vožnji, saj ponuja novo intuitivno izkušnjo vožnje. Z inovativnim konceptom panoramske steklene površine Skyspace, ki zagotavlja nove emocije in občutke. Njegov potniški prostor vabi v povsem novo notranjost, inovativna arhitektura pa je obogatena z materiali, ki se poigravajo z barvnimi odsevi in ne vsebujejo nobenih črnih površin, z novimi tehnikami pa na novo opredeljujejo tudi pojem trajnosti.

 

 

ODLIČNOST.

PEUGEOT INCEPTION CONCEPT odstira nova obzorja s svojo drzno arhitekturno zgradbo, ki izhaja iz generacije platform «BEV-by-design» in se ponaša z razkošnimi gabaritnimi merami, pri tem pa izpostavlja vrednote odličnosti svojih inovacij.

 

Ta manifest bo od leta 2025 navdihoval prihodnje produkte znamke Peugeot, vse do najbolj kompaktnih modelov.

 

 

Linda JACKSON, generalna direktorica znamke PEUGEOT:

«PEUGEOT pospešuje elektrifikacijo svojega izbora vozil. Z letom 2023 bodo čisto vsa vozila iz naše ponudbe elektrificirana, v naslednjih dveh letih pa bomo predstavili še pet novih 100-odstotno električnih modelov. Naš cilj je povsem preprost: leta 2030 bo PEUGEOT vodilna električna znamka v Evropi. Ta cilj in ambiciozna vizija utirata pot koreniti preobrazbi znamke Peugeot. Danes jo pooseblja PEUGEOT INCEPTION CONCEPT, ki zaznamuje začetek nove dobe! PEUGEOT je obljubil, da bo svet s privlačnostjo boljši, PEUGEOT INCEPTION CONCEPT pa od danes uteleša pomen te obljube.»

 

 

 

 

 

 

 PEUGEOT INCEPTION CONCEPT – Znamka utira pot novi viziji avtomobila

 

Ime PEUGEOT INCEPTION CONCEPT (iz latinske besede «inceptio») pomeni «začetek». Nobeno drugo ime ne bi moglo bolje povzeti ambicij tega manifesta znamke PEUGEOT, ki namiguje na začetek nove dobe znamke. PEUGEOT INCEPTION CONCEPT s svojim vizionarskim dizajnom izpostavlja potniški prostor, ki ponuja izvirne tehnološke perspektive in vas popelje na ekskluzivno avtomobilsko doživetje.

 

 • PEUGEOT INCEPTION CONCEPT vas ponese v novo dimenzijo, ki se nahaja nekje med sanjami in resničnostjo, ter obljublja intenzivne emocije, takoj ko se mu približate, se ga dotaknete ali sedete vanj. Njegov cilj je v letu 2025 prenesti večino svojih inovacij v proizvodnjo.

 

 

Matthias HOSSANN, direktor oblikovanja PEUGEOT

«PEUGEOT se spreminja, toda PEUGEOT INCEPTION CONCEPT nedvomno ostaja pravi PEUGEOT. Izraža večno mačjo privlačnost znamke Peugeot in dokazuje, kako optimistični smo glede prihodnosti avtomobilizma in emocij, ki jih prinaša. Bleščeči in svetli PEUGEOT INCEPTION CONCEPT na novo ustvarja prostorsko izkušnjo vožnje, hkrati pa ponazarja nekatere naše zamisli, s katerimi bomo do leta 2030 zmanjšali ogljični odtis znamke PEUGEOT za več kot 50 %. Preobrazba znamke PEUGEOT se nanaša na vse vidike oblikovanja, proizvodnje in življenja vozil PEUGEOT v prihodnosti. V to transformacijo je seveda v celoti vključeno tudi oblikovanje.»

 

 

ODLIČNOST novih platform STLA «BEV-by-design», osnova za revolucionarno spremembo

 

PEUGEOT INCEPTION CONCEPT je zasnovan na eni od štirih prihodnjih platform «BEV-by-design» skupine Stellantis. Z uvedbo nove palete platform v letu 2023 se bodo vozila PEUGEOT jutrišnjega dne revolucionarno spremenila. Razvite so bile za potrebe elektrifikacije in omogočajo velike spremembe na področju arhitekturne zasnove, ki so jih oblikovalci izkoristili za popolno prenovo potniškega prostora PEUGEOT INCEPTION CONCEPT, da so uspeli zasnovati nov položaj pri vožnji in potnikom zagotoviti nove izkušnje v vozilu.

 

 • Nad veliko platformo STLA, na kateri temelji PEUGEOT INCEPTION CONCEPT, se nahaja nizka (1,34 metra) in učinkovita limuzina, ki v dolžino meri 5,00 metrov. Te gabaritne mere so bile izbrane namenoma, saj nam je na ta način uspelo poudariti številne inovacije tega manifesta. Platforma je tudi del novega univerzalnega jezika oblikovanja znamke PEUGEOT, ki je še vedno v skladu z genetskim zapisom znamke.

 

 • Nove platforme «BEV-by-design», ki so bile v osnovi zasnovane za električni pogon, bodo uvedle tudi tehnološke module, ki jih poganja umetna inteligenca: STLA Brain, STLA SmartCockpit in STLA Autodrive.

 

 

 

 

 

 

 

 

 • PEUGEOT INCEPTION CONCEPT na 100-odstotni električni pogon je opremljen z 800-voltno tehnologijo. Njegova 100 kWh baterija mu omogoča, da z enim polnim polnjenjem prevozi 800 km oziroma razdaljo od Pariza do Marseilla ali od Bruslja do Berlina. Njegova poraba je izjemna, saj znaša le 12,5 kWh na 100 kilometrov. Med polnjenjem baterija v eni minuti pridobi 30 kilometrov dosega, v petih minutah pa 150 kilometrov. Polnjenje vozila PEUGEOT INCEPTION CONCEPT poteka indukcijsko oziroma brez kabla, tako da je ta postopek zares poenostavljen.

 

 • Zaradi dveh kompaktnih elektromotorjev, enega spredaj in drugega zadaj, je PEUGEOT INCEPTION CONCEPT vozilo s štirikolesnim pogonom za dinamično in povsem nadzorovano vožnjo. Njuna skupna moč znaša skoraj 680 KM (500 kW). Od 0 do 100 km/h pospeši v manj kot 3 sekundah.

 

 • Odličnost vgrajene tehnologije v tej družini platform se pri vozilu PEUGEOT INCEPTION CONCEPT udejanja s sistemom Steer-by-Wire. Namesto takšnega volana, kot ga poznamo že desetletja, ima vozilo krmilni sklop Hypersquare, pri katerem je digitalno električno upravljanje nadomestilo mehanske povezave.

 

Jérôme MICHERON, direktor produktov PEUGEOT:

«Kupci od električnega avtomobila veliko pričakujejo. Z novo generacijo naših platform «BEV-by-design», ki so namenjena električnim vozilom, bomo izpolnili njihova pričakovanja. Presenetili jih bomo z novo prostorsko ureditvijo naših prihodnjih avtomobilov, poenostavili bomo kretnje pri vožnji in na novo izumili vozniško izkušnjo. Te resnično velike ambicije se zdaj udejanjajo v konceptu PEUGEOT INCEPTION CONCEPT. Preobrazba znamke PEUGEOT daleč presega naše ambicije, da bi postali proizvajalec 100-odstotno električnih vozil. Z znamko PEUGEOT bo možno izkoristiti vse nove možnosti, ki jih ponujata električna tehnologija in nova programska oprema, ter doživeti povsem nova in pestra doživetja.»

 

 

PRIVLAČNOST za nove smernice oblikovanja

 

Zaradi njegove mačje drže že na prvi pogled ugotovimo, da gre za PEUGEOTA. Obdržal je vse gene blagovne znamke, vendar se ponaša z novimi stilskimi zapovedmi, ki že danes utirajo pot novi dobi. Prenovljene smernice oblikovanja bodo prvič predstavljene pri prihodnjih modelih znamke PEUGEOT od leta 2025 dalje. Oblikovna zasnova je bolj preprosta in izčiščena. Vanjo so vključene končne obdelave in materiali, ki pritičejo digitalnemu ambientu. Prenovljena oblikovna zasnova zajema čutne linije in atletsko izklesane, bolj geometrične in ostre krivulje, kot so tiste na vodoravnih blatniških površinah.

 


Pravi izziv pri oblikovanju koncepta PEUGEOT INCEPTION CONCEPT je predstavljal kontrast med dinamičnim profilom - za mačjo držo - in potniškim prostorom, zasnovanim kot steklena kapsula, ki se spredaj spusti vse do voznikovih in sovoznikovih nog.

 

 

Gledano s profila pa je oblikovna zasnova ohranila vse značilnosti PEUGEOTOVE elegantne in usločene limuzine, s ptičje perspektive pa nas usmerja v bližnjo prihodnost električnih avtomobilov, ki bodo zasnovani na posebnih platformah. Čar konceptnega vozila PEUGEOT INCEPTION CONCEPT je v popolnoma izčiščenem prehodu med zunanjo in notranjo oblikovno zasnovo, zlasti po zaslugi ekskluzivne zasteklitve.

 

 

 

INTELIGENTNA ZASTEKLITEV

Potniki vozila PEUGEOT INCEPTION CONCEPT so v središču 7,25 m2 velike zastekljene površine, ki je pomemben člen drzne oblikovne zasnove tega manifesta. Vse steklene površine (vetrobransko steklo, bočna stekla in zadnja vogalna stekla) so izdelane iz stekla, namenjenega za arhitekturne gradnje. Steklo je bilo posebej prilagojeno konceptu PEUGEOT INCEPTION CONCEPT, vendar je ohranilo izjemne toplotne lastnosti in je bilo deležno večplastne kromatske obdelave (obdelava v kopeli s kovinskimi oksidi) oziroma postopka, ki ga je NASA prvotno uporabljala za vizirje astronavtskih čelad. Steklo NARIMA® ima precej topel odboj v rumenih barvah in hladno prepustnost v modrikastih tonih. Tovrstne steklene površine vzpostavijo subtilen dialog med zunanjostjo in notranjostjo. Navzven se odražajo v nevtralni barvi karoserije. V notranjosti pa razpršujejo svetlobo na materiale, ki nenehno spreminjajo odseve in barve. Potniki vozila PEUGEOT INCEPTION CONCEPT se bodo lahko naužili lepot novih barv in materialov, večslojno kromatsko steklo pa jim bo zagotavljalo toplotno zaščito in odpravilo težave zaradi ultravijoličnega sevanja.

 

 • EKSKLUZIVNA BARVA KAROSERIJE

Barva karoserije vozila PEUGEOT INCEPTION CONCEPT je sestavljena iz zelo drobnih kovinskih pigmentov in je enoslojna, kar pomeni, da se pri njenem nanosu porabi veliko manj energije. Njen izjemno kakovosten videz izpostavi površine karoserije in se enako kot steklene površine obarva v skladu z okolico.

 

 

 • EKSKLUZIVEN PREDNJI DEL, MASKA «FUSION MASK»

Prednji odbijač krasi povsem novi svetlobni podpis znamke PEUGEOT, ki vključuje tri simbolične sledi levjih krempljev. Celoten prednji del, ki ga nemudoma prepoznamo, povezuje okrasno masko in predel za osvetlitev v enoten sklop, v katerem so vgrajena tudi zaznavala. Sestavljen je iz enega kosa stekla z logotipom na sredini, ki ga poveličuje 3D svetlobni učinek. Prek maske se stekajo tri tanke vodoravne črte, ki jih prečkajo trije levji kremplji. Štirje optični moduli so nameščeni pod stekleno masko, ki je prav tako obdelana z zrcalnim učinkom. Maska je bila natisnjena z digitalno tehnologijo INKJET.

 

 • KOMUNIKATIVNA VRATA

Skozi zgornjo ploščo vrat je vodoravno speljan zaslon «TECH BAR». Ko se voznik in potniki približajo vozilu, se na tem zaslonu na zunanjosti vozila prikažejo razna sporočila. Umetna inteligenca, s katero je opremljen PEUGEOT INCEPTION CONCEPT, prepozna voznika ali voznico, da vzpostavi ustrezne nastavitve za udobje (položaj sedeža, temperatura, način vožnje in priljubljene multimedijske nastavitve) vsakega potnika.

Poleg podatka o stopnji napolnjenosti baterije se na zaslonu «TECH BAR» izpišejo običajna pozdravna in poslovilna sporočila, zajema pa tudi številne senzorje in radarske merilnike, potrebne v primeru predaje nadzora nad vožnjo vozilu, tako da je karoserija povsem gladka, saj ne vsebuje teh tehničnih elementov. Spodnji del vrat je razširjen in jasno izstopa, kar omogoča boljšo aerodinamiko na tem zelo občutljivem območju.

 

 

 • TEHNIČNI PREDEL NA SPREDNJI STRANI

Pri konceptu PEUGEOT INCEPTION CONCEPT nismo pozabili na uporabnost in praktičnost, zato ima pred velikim vetrobranskim steklom nameščen del karoserije, ki ga je možno premikati. Zavoljo majhnega pokrova motorja je dovolj prostora tudi za tehnični predel Aero Tech Deck, v katerem so zbrane vse funkcije vzdrževanja električnega vozila PEUGEOT INCEPTION CONCEPT skupaj z vtičnico za polnjenje in nadzorom polnjenja.

 

 • IZRAZEN ZADNJI DEL

Po vzoru novega oblikovno prepoznavnega prednjega dela je tudi zadnji del visoko tehnološko obdelan in zajema tri levje kremplje, za katere se zdi, da zaradi dveh slojev stekla vstopajo v avtomobil in ustvarijo pravi čarobni učinek. Na zadnjem delu vozila PEUGEOT INCEPTION CONCEPT se bohotijo elegantno oblikovani blatniki s preprosto linijo, ki se razširi v velikodušno krivuljo.

 

 

 • AERODINAMIČNA KOLESA

Kolesa «AERORIM» vozila PEUGEOT INCEPTION CONCEPT združujejo aerodinamičnost, estetsko dovršenost in visoko odzivnost. Zasnovana so osno simetrično, tako kot 20-palčna kolesa novega PEUGEOTA 408. Kovani tekstilni vložki prispevajo k aerodinamičnemu učinku, aluminijasti vložki z mikro perforacijami pa potrjujejo visoko tehnološki vidik oblikovne zasnove. Osvetljeni emblem leva ostane med obračanjem kolesa v fiksnem položaju. V notranjosti kolesa opazimo zavorno sedlo, prekrito z zrcalnim steklom. Ta nenavadna oblikovna zasnova se zgleduje po steklenih delih na krmilnem sklopu Hypersquare ter na zadnjem in prednjem delu vozila PEUGEOT INCEPTION CONCEPT.

 

 

 

Phil York, direktor marketinga in komunikacij PEUGEOT

«Tako kot PEUGEOT INCEPTION CONCEPT bodo tudi naši prihodnji modeli opremljeni z umetno inteligenco STLA Brain in bodo popolnoma povezani. Kupci vozil PEUGEOT bodo uživali v celoviti izkušnji, ki bo združevala fizično in človeško interakcijo, virtualne pogovore z blagovno znamko in inteligentne spletne storitve. PEUGEOT INCEPTION CONCEPT razkriva nekatere od teh pomembnih inovacij. Prihodnja vozila znamke PEUGEOT, ki bodo zasnovana na platformah «BEV-by-design», ne bodo imela le ničelnih emisij, temveč bodo tudi sproščujoča in vznemirljiva, enostavna za nakup, uporabo in posodabljanje.»

 

 

PEUGEOT INCEPTION CONCEPT uteleša vizijo prihodnosti avtomobila, ki naj bi se čim bolj približala pričakovanjem kupcev, ki iščejo vedno več užitka in so odprti za nove tehnologije. Nova generacija kupcev, ki so bolj povezani in stremijo za blagovno znamko, ki ponuja električna vozila z dolgim dosegom, enostavnim dostopom do polnjenja, integriranimi sistemi za vzpostavitev povezave s programsko opremo za programiranje voženj prek enostavnega vmesnika. PEUGEOT ima rešitev in v naslednjih dveh letih bo predstavil pet novih 100-odstotno električnih modelov, njegova ponudba pa bodo zatem izključno električna in do leta 2030 bodo vsa prodana vozila znamke PEUGEOT v Evropi električna.

 

 

 

EMOCIJE in novi užitki s krmilnim sklopom Hypersquare, revolucionarna preobrazba voznikovega mesta i-Cockpit®

 

Na cestah je že več kot 9 milijonov vozil s sistemom i-Cockpit®. Nova arhitektura kokpita z ergonomskimi inovacijami je bila razkrita s prvo generacijo PEUGEOTA 208 pred desetimi leti. Zdaj ga je PEUGEOT INCEPTION CONCEPT na novo preobrazil z uporabo preverjenih futurističnih tehnologij. Oblikovalci so se odločili za popolnoma prenovljeno arhitekturno zasnovo, pri čemer so se odrekli volanu in klasičnim obvolanskim ročicam. Krmilni sklop Hypersquare, ki izhaja iz digitalnega sveta in je nastal po navdihu video iger, bo ponesel konceptno voznikovo mesto i-Cockpit®, ki ga je izumil PEUGEOT, v bližnjo prihodnost.

 

 • NOVA GENERACIJA VOZNIKOVEGA MESTA i-COCKPIT®

PEUGEOT INCEPTION CONCEPT z novim krmilnim sklopom Hypersquare ponuja še intenzivnejše vozniške užitke po zaslugi okretne vožnje in povsem nove generacije bolj intuitivnega kokpita i-Cockpit®. Vse nastavitve za vožnjo lahko upravljate s konicami prstov, tehnologija steer-by wire pa omogoča bolj instinktivno in preprosto vožnjo, kot v video igri, vendar v resničnem življenju. Ergonomsko zasnovani krmilni sklop Hypersquare, ki je nadomestil klasični volan, je možno upravljati z bolj naravnimi in enostavnimi kretnjami za varnejšo vožnjo. Z novimi kretnjami pridejo novi užitki v vožnji, povsem nova ergonomska zasnova pa prinaša tudi neprimerljivo udobje med vožnjo.

 

Električno digitalni upravljalni sklop vsebuje zaslon, ki ima na vseh štirih vogalih okrogle vdolbine z različnimi funkcijami:

 • popolnoma naraven in univerzalen oprijem krmilnega sklopa,
 • udobje v vožnji na konicah prstov,
 • aktiviranje ukazov za vozilo s preprostimi pritiski s palci.

 

Kretnje so zelo podobne tistim, ki jih vsakodnevno uporabljamo pri pametnih telefonih. Intuitivni vidik pa zagotavlja visoko stopnjo varnosti.

 

V središču krmilnega sklopa Hypersquare je tablični zaslon, namenjen prikazu nadzornih informacij. Piktogrami raznih funkcij (klimatska naprava, glasnost radia, sistemi za pomoč pri vožnji itd.) so prikazani na obeh bočnih ploščah, kar olajša dostop do izbranega upravljalnega elementa. Slednji se nahaja v okroglih vdolbinah in je dostopen samo s premikanjem palca brez odmika roke s krmilnega sklopa. Za še več udobja med vožnjo je obod krmilnega sklopa Hypersquare izdelan s 3D-tiskom, na njegovi sredini pa se nahaja digitalni stekleni zaslon, ki poskrbi za eleganten visokotehnološki videz.

 

Naslednja generacija voznikovega mesta i-Cockpit zajema tehnološko platformo Stellantis STLA Smart Cockpit.

 

 

 • HYPERSQUARE V KOMBINACIJI Z ENOTO HALO CLUSTER

Krmilni sklop Hypersquare je v ozadju združen s prilagodljivim zaslonom, ki prikazuje informacije za vožnjo ali razvedrilo pod kotom 360°. HALO CLUSTER z okroglim zaslonom posreduje informacije potnikom, ki se približujejo vozilu. Tovrstna zunanja komunikacija izpostavi koncept deljenja informacij in novo vizijo avtomobilizma.

Ob predaji nadzora nad vožnjo vozilu oziroma v primeru vožnje v načinu L4 (STLA AutoDrive) se krmilni sklop HYPERSQUARE umakne, iz poda pa se izstavi veliki panoramski zaslon, ki omogoča nova doživetja v potniškem prostoru.

 

PEUGEOT si prizadeva, da bi pred koncem desetletja uvedel krmilni sklop Hypersquare v naslednji generaciji vozil iz svojega izbora.

 

 • STEER-BY-WIRE

Že pred razvojem koncepta PEUGEOT INCEPTION CONCEPT je znamka Peugeot testirala in nato integrirala tehnologijo Steer-by-Wire, da bi razvila to inovacijo in premaknila meje enostavnosti vožnje, varnosti in zanesljivosti za ustrezno uporabo. Fizični volanski drog je bil odpravljen, da je bilo možno v PEUGEOT INCEPTION CONCEPT implementirati novo arhitekturo.

 

 

EMOCIJE zaradi novih voznih perspektiv, okrepljeni občutki in izboljšano udobje

 

PEUGEOT INCEPTION CONCEPT je ponudil novo vizijo o notranjosti limuzine za dolge razdalje in ustvaril povsem nove položaje za vožnjo na bolj podolgovatih sedežih, ki jih omogočajo nove arhitekturne zgradbe «BEV-by-design» za električna vozila. Visoke bočne linije delujejo kot pomirjujoča varnostna opora. Sedeža v prvi vrsti sta pomaknjena naprej in ponujata izjemen pogled na cesto.

V drugi vrsti je zaradi velikih steklenih površin in novih dimenzij sedežev še boljši razgled na zunanji svet. Zavoljo steklenih upravljalnih plošč na hrbtni strani prednjih sedežev imajo potniki v drugi vrsti na voljo lastno površino za izbiro ambienta in druge nastavitve. Vsi materiali potniškega prostora so obdelani tako, da omogočajo najboljši možen odsev. Tako se na primer barva notranjosti vozila PEUGEOT INCEPTION CONCEPT spreminja glede na okolico, po kateri vozi, in se spreminja glede na svetlobo, ki jo preplavlja. V potniškem prostoru kraljujejo prostornost, udobje in emocije.

 • POTOPNI SEDEŽI

Vsa razmerja sedežev so bila pozorno preučena, da so sedeži čim širši in da ponujajo vse obsegajoče udobje Comfort Fit, saj se sedalo prilagodi obliki telesa vsakega potnika. Arhitekturna zgradba in vidna struktura sedeža se idealno prilegata telesu. Tu ne gre za sedenje na avtomobilskem sedežu, temveč za namestitev na povsem novi kos pohištva, ki se med dinamično vožnjo ustrezno prilagaja vsem danim pogojem ali ki ga je možno preklopiti v način za sproščeno sedenje, ko nadzor nad vožnjo prevzame vozilo. Sedeži koncepta PEUGEOT INCEPTION CONCEPT s svojimi spektakularnimi razmerji omogočajo udobno držo Comfort Fit tudi po zaslugi vzglavnikov, ki ne segajo čez bočne linije. Inovativno arhitekturno zgradbo, ki sprosti obilo prostora, je omogočila tudi nizka sedalna površina.

 

 • ODPRAVA ARMATURNE PLOŠČE

V notranjosti vozila PEUGEOT INCEPTION CONCEPT je vse pohištvo nameščeno nižje. Nasproti sedežev se nahaja minimalni kokpit, namenjen zgolj vozniku, ki se ob predaji nadzora nad vožnjo vozilu umakne. Vozilo je brez armaturne plošče, prečnega nosilca in predelne stene. Zavoljo povsem odprtega pogleda na cesto so potniki deležni novih perspektiv in doživetij, ki podeseterijo njihove emocije v potniškem prostoru.

 • Hi-Fi PREMIUM FOCAL

Podeseterjene občutke zagotovijo tudi avdio viri, zato je PEUGEOT INCEPTION CONCEPT opremljen s sistemom Hi-Fi Premium francoske blagovne znamke FOCAL, ki je specializirana za Hi-Fi avdio sisteme. Optimalno prostorsko razporeditev zvoka v potniškem prostoru omogočajo po meri izbrana mesta za zvočnike. Sistem zajema ojačevalnik in več zvočniških modulov (vsak z več 100 mm koaksialnimi zvočniki), ki so nameščeni v vratih in sprednjem delu potniškega prostora. V tleh sta nameščena tudi dva nizkotonska zvočnika.

Avdio sistem, ki je bil razvit v partnerskem sodelovanju, krasi podpis «PEUGEOT- FOCAL», ki je vgraviran tudi na mrežicah zvočniških modulov.

 

 

ODLIČNOST materialov s prenovljeno vzdržljivostjo

 

Preobrazba PEUGEOTA v električno znamko pomeni veliko več kot zgolj vgradnjo baterij in elektromotorjev v naše avtomobile. Potniški prostor koncepta PEUGEOT INCEPTION CONCEPT je rezultat naprednih raziskav o temeljiti preobrazbi notranjih ambientov. Pri tem je bila črna barva popolnoma odpravljena v korist novih ambientov, ki jih ustvarja kombinacija svetlobe, filtrirane z večkromnim steklom, in materialov z razmeroma nevtralnimi kovinskimi odtenki, ki lahko zgolj z igro odsevov spremenijo vzdušje v potniški kabini. PEUGEOT INCEPTION Concept je prava izložba novih tehnik, ki jih nameravamo uvesti z namenom, da bi do leta 2030 v Evropi zmanjšali naš ogljični odtis za več kot 50 % in da bi do leta 2038 dosegli ogljično nevtralnost.

 

 • ULITO OBLIKOVANI TEKSTIL

Ponovni razmislek o arhitekturi vozila ne zadostuje. PEUGEOT INCEPTION CONCEPT je ta razmislek dodatno nadgradil z novimi rešitvami, ki omogočajo večji izkoristek krožnega gospodarstva. Iz tega se je porodil ulito oblikovani tekstil. Ostanke 100-odstotne poliestrske tkanine iz prototipnih delavnic oblikovalskega centra ali od dobaviteljev ponovno uporabijo in toplotno stisnejo v vakuumu z vbrizgavanjem veziva v obliki smole iz raznih virov. S tovrstno tehnologijo nastane izredno trd in trpežen material, ki ga je mogoče predelati v del zgradbe ali za oblazinjenje. Uporablja se ga lahko za različne strukture, kot so vratni okvirji, in ga ni treba prekriti z dodatnimi deli: tovrstno oblikovanje je omogočilo, da je tisto, kar je bilo prej skrito, odslej vidno.

 

 • SUROVO GALVANIZIRANO JEKLO

Izhajajoč iz načela, da bo vsak avtomobil, tudi če električni, vedno sestavljen iz najmanj 50 % jekla, smo prišli na zamisel, da bi ga v vozilu razkrili v njegovi surovi obliki in s tem omejili število sestavnih delov potniške kabine. To velja za strukture sedežev vozila PEUGEOT INCEPTION CONCEPT ali njegovo konzolo. Jeklo se obdela s postopkom galvanizacije (kopel s cinkom, vključno s protikorozijsko obdelavo), s katerim pridobi surov estetski odsev. Ta rešitev je povsem usklajena s konceptom, ki izpostavlja posebne odseve vseh materialov, uporabljenih v notranjosti. Uporaba surovih materialov izhaja iz našega genetskega zapisa, kot velja tudi za baker, ki je bil pred desetimi leti uporabljen na konceptnem vozilu Onyx.

 

 

 • SREČANJE ŽAMETA IN 3D-TISKA

Sedeži in tla so prekriti s posebnim žametom iz 100-odstotno recikliranega poliestra z zelo kovinskim sijajem, ki se poigrava s svetlobo, ki jo razprši steklena kapsula. Ta material je 100-odstotno recikliran. Žamet krasi tudi tla, tako da potnikom omogoča novo perspektivo, ki jo zagotavljajo že položaji sedežev in odprt pogled na cesto. Žamet natisnejo s 3D vzorci, da je videti kot talna obloga. Neprekinjeno povezavo med sedeži in podom ustvari en sam material. 3D-tisk na mehki tekstil, ki ga je možno 100 % reciklirati, je revolucionarni postopek, nastal v sodelovanju s podjetjem STRATASYS.

 

 

 • OBLAZINJENJE AIR QUILTING®

Sedeži Comfort Fit so zavoljo pravih nastavljivih oblog v višini ramen še bolj udobni. Elektro varjeno oblazinjenje iz enega samega materiala, ki ga je enostavno reciklirati, je izdelano iz napihljivih žepkov, ki so bili povzeti po klasičnih sedežih. Običajno nevidni žepki so obdelani s kovinskim učinkom, da se prilegajo sedežem. V predelu ramenskega naslona so žepki opazni in na zahtevo omogočajo občutno večje udobje Comfort Fit, odvisno od načina vožnje. S tem, da je tisto, kar je bilo prej skrito, odslej vidno, nam je uspelo zagotoviti večjo enostavnost, manj sestavnih delov in več udobja.

 

 

 

PEUGEOT INCEPTION CONCEPT predstavlja optimistično vizijo prihodnosti znamke Peugeot. Uteleša vrednote privlačnosti, emocij in odličnosti blagovne znamke, ki je v fazi transformacije in vstopa v novo dobo. PEUGEOT INCEPTION CONCEPT bo od leta 2025 dalje pomemben navdih za prihodnje produkte, tudi tiste najbolj kompaktne.