NOVI PEUGEOT 308 JE “SVETOVNI AVTO LETA 2022 PO IZBORU ŽENSK” (WWCOTY)

NOVI PEUGEOT 308 JE “SVETOVNI AVTO LETA 2022 PO IZBORU ŽENSK” (WWCOTY)

NOVI PEUGEOT 308 JE “SVETOVNI AVTO LETA 2022 PO IZBORU ŽENSK” (WWCOTY)

 

  1. marca opolnoči so v Aucklandu (7. marca opoldne v Parizu) novega PEUGEOTA 308 proglasili za «Svetovni avto leta 2022 po izboru žensk», potem ko so bili prešteti glasovi 56 članic žirije WWCOTY (Women Worlwide Car of The Year), v kateri so izključno ženske iz 40 držav s petih kontinentov. PEUGEOT 308 je premagal 65 novih modelov, ki so bili lansirani v letu 2021 in ki so sodelovali na tem natečaju.

 

Izbor za naziv «Svetovni avto leta po izboru žensk» je razdeljen na dva kroga: v prvem krogu glasovanja izberejo najboljše avtomobile iz šestih kategorij. Tako je bil PEUGEOT 308 že 14. februarja proglašen za zmagovalca kategorije «Urbano in kompaktno vozilo leta 2022». Žirijo sestavlja 56 novinark, ki so specializirane za avtomobilizem. Nato pa so izmed šestih finalistov izbrale absolutnega zmagovalca izbora «Svetovni avto leta po izboru žensk», ki je letos postal PEUGEOT 308 in si priboril nagrado, ki je neizmerno zaželena med vsemi tekmeci z vseh koncev sveta. Naziv je pripadel dvema karoserijskima različicama novega PEUGEOTA 308: petvratni limuzini in karavanu SW.

 

PEUGEOT je tokrat prvič prejel to nagrado, katere svetovne razsežnosti odzvanjajo močno željo znamke po prodoru na mednarodni trg.

 

Novi 308 je prvi PEUGEOT, ki ga krasi novi logotip znamke. Svoje kupce prepriča z oblikovno zasnovo, tehnologijami in pestro ponudbo učinkovitih motorjev, prostovoljno pa lahko izberejo tudi enega od različnih pogonskih sklopov. V ponudbi so priključni hibridni (PHEV), bencinski in dizelski motor, katerim se bo v kratkem pridružil še 100-odstotno električni motor. Novi 308 ponazarja vrednote znamke PEUGEOT, kot so stil, odličnost in emocije. Od lansiranja konec leta 2021 je bilo zabeleženih že več kot 65.000 naročil, od tega jih je kar 23 % s priključnim hibridnim motorjem. Novi 308 je že sedaj prodajna uspešnica.

 

Novi PEUGEOT 308

Novi PEUGEOT 308 je prvi model znamke, ki je prejel naziv Svetovni avto leta po izboru žensk od leta 2009, ko so ga prvič podelili. Znamka PEUGEOT se je sicer že večkrat uvrstila med dobitnike nagrad izbora za Svetovni avto leta po izboru žensk, zlasti leta 2017, ko je v kategoriji SUV zmagal PEUGEOT 3008 in leta 2021, ko sta PEUGEOT 208 in 2008 slavila zmago v kategorijah urbano vozilo in urbani SUV, vendar je bila letos prvič okronana z najprestižnejšim nazivom.

Od leta 2009, ko je bila nagrada WWCOTY prvič podeljena, do danes ostaja to edina avtomobilska nagrada na svetu, ki jo podeljuje žirija, ki jo sestavljajo izključno ženske avtomobilske novinarke.

Merila za glasovanje so enaka tistim, ki vodijo vsakega voznika pri izbiri avtomobila. Ne gre za to, da izbirajo "ženski avto". Pri glasovanju upoštevajo vidike, kot so varnost, kakovost, nabavna cena, oblikovna zasnova, intuitivna vožnja, ekološki odtis itd.

Članice žirije prihajajo iz naslednjih držav: Nova Zelandija, Španija, Avstrija, Dubaj, Rusija, Brazilija, Japonska, Ciper, Italija, Finska, Združene države Amerike, Nemčija, Portugalska, Argentina, Mehika, Južnoafriška republika, Kanada, Vietnam, Irska, Estonija, Izrael, Čile, Anglija, Grčija, Kolumbija, Slovenija, Avstralija, Nizozemska, Indija, Danska, Kostarika, Portoriko, Češka republika, Ekvador, Francija, Peru in Kitajska.

https://www.womensworldcoty.com/

«Neizmerno sem ponosna, da je novi PEUGEOT 308 prejel nagrado Svetovni avto leta po izboru žensk in čestitam vsem ekipam znamke PEUGEOT za ta uspeh. Novi 308 si je to zmago priboril zaradi vseh svojih kakovostnih lastnosti in tudi zaradi tega, ker pokriva veliko večino potreb milijonov potencialnih uporabnikov iz držav, iz katerih prihajajo žirantke izbora za Women’s World Car of the Year. Ne glede na njihove potrebe, navade, sredstva ali želje, lahko kupci v izboru 308 najdejo vozilo, ki jim ustreza, saj je zapeljivo, učinkovito, funkcionalno in dostopno,» je povedala Linda JACKSON, generalna direktorica PEUGEOT.

 

Novi PEUGEOT 308 je bil razvit in zasnovan z namenom, da bi ugodil pričakovanjem kupcev segmenta C s svojo zunanjo in notranjo oblikovno zasnovo, uporabnimi funkcijami, opremo, motorji in razmerjem med kakovostjo in ceno. Njegova optimizirana arhitekturna zgradba zagotavlja še več prostornosti tako pri limuzinski različici kot tudi pri karavanu SW.

 

Tehnološko dovršeni novi PEUGEOT 308 je pridobil sisteme za pomoč pri vožnji zadnje generacije. PEUGEOT i-Cockpit® (kompaktni volan, digitalna instrumentna plošča v višini oči, sredinski zaslon na dotik s po meri nastavljivimi tipkami) je bil posodobljen in zajema povezljivi in intuitivni sistem za informacije in razvedrilo, ki je podoben pametnemu telefonu.

 

Novi PEUGEOT 308 bo imel od lansiranja dalje poleg bencinskih in dizelskih pogonskih sklopov v ponudbi tudi priključne hibridne motorje s 180 do 225 konjskimi močmi. Obstoječemu izboru se bosta leta 2023 pridružili še limuzina in karavanska različica SW na 100-odstotno električni pogon.

 

Nekaj članic žirije je o letošnjem nagrajencu povedalo naslednje:

 

»Peugeot 308 sledi oblikovnemu jeziku znamke, znotraj katerega ima svojo značilno identiteto, hkrati pa je zastavonoša Peugeotove nove podobe, ki skriva v sebi tudi nekaj slovenskega znanja. Prepriča tudi z udobjem potniške kabine in z napredno tehnologijo.« Urša PROSENJAK, Slovenija.

 

«Najpomembnejša stvar zame je, da ima dobre zmogljivosti pri srednjih vrtljajih in da je njegov samodejni menjalnik zelo mehak,» Hoa HGUYEN, Vietnam.

 

«308 se ne zadovolji samo z ohranjanjem in utrjevanjem svojega uspeha, ampak se zavezuje, da bo presegel samega sebe in to mu tudi uspe,» Jimena OLAZAR, Argentina.

 

«Enostavno ga je voziti tudi po ozkih ulicah Japonske. Njegov turbo motor je izjemen in tih,» Etsuko KUSUDA, Japonska.

 

«Peugeotu je uspelo zapeljati družine s premišljeno ponudbo in zelo osupljivo podobo, hkrati pa osvojiti tiste, ki iščejo različne pogonske sklope: bencinski, dizelski, priključni hibrid in električni pogon, ki prihaja naslednje leto,» Carla B. RIBEIRO, Portugalska.

 

«To ni drag sanjski avto za nekaj srečnežev, ampak avto, ki si ga lahko privošči večina družin,» Malene RAITH, Danska.